Projektový týden

Týden od 22. října do 26. října 2018 jsme na naší škole věnovali 100. výročí založení Československé republiky. Vnitřní prostory školy postupně ožily výstupy projektových aktivit jednotlivých ročníků, které připomínají nejen události a osobnosti, jenž se zasloužily o vznik naší republiky, ale také přibližují dnešním dětem život jejich praprarodičů.

Poslední projektový den přišli žáci oblečení v národních barvách a svůj oděv si ještě dozdobili trikolorou. Pedagogický sbor pak mnohé překvapil svými prvorepublikovými kostýmy. Dopoledne jsme se vrátili v čase a žákům se tak naskytla jedinečná příležitost navštívit biograf, trafiku, módní salon, obecnou školu, poštovní úřad, historický ústav, veřejnou knihovnu nebo zájezdní hostinec. Školní chodbou se linula hudba ze šantánu. V každé z místností si pedagogové připravili kvízy, doplňovačky, skládačky, hudební hádanky a další úkoly k připomenutí doby před sto lety. Za splněné aktivity se žákům plnily kartičky s bodovým kontem.

Během společného setkání v „Sokolovně“, tedy v tělocvičně, byly nejúspěšnější děti po krátkém proslovu pana ředitele odměněny. Následně zazněla hymna ČSR a žáci se rozdělili do dvou skupin. Na hřišti si mladší ročníky zkusily vytvořit z barevných papírů držených nad hlavami českou vlajku, což se po chvíli podařilo. Poté si zahrály prvorepublikové hry – skákání panáka, točení káče a další.

Žáci 5. – 9. třídy se rovněž seznamovali s významnými okamžiky vzniku republiky projekcí dokumentárního filmu „28. říjen 1918 na Moravě“. Z dobových snímků, fotografií a doprovodného výkladu brněnského režiséra Martina Mišíka nasávali chaotickou atmosféru rodící se samostatné republiky v moravských městech.

O poslední překvapení projektového dne se postaraly naše paní kuchařky, když dětem i vyučujícím nabízely skromnější prvorepublikový oběd – brambory na loupačku se solí a mlékem.

(Více fotografií naleznete ve školní fotogalerii.)